În perioada 5-8 Noiembrie 2019, a avut loc la Brașov târgul Demo Metal care a reunit cele mai relevante companii din zona Transilvania și Brașov. Anul acesta, tema Demo Metal Brașov a gravitat în jurul conceptelor de Smart Factory și Industry 4.0.
Pentru a intra în paradigma Industry 4.0, o companie ar trebui sa aibe linii de automatizare, să fie digitalizată și să aibe capacitatea de a procesa big data.
Cum imprimarea 3D face ca o companie care este deja Smart să devină Smarter?
Pentru al doilea an, 3D DOT a luat parte la Demo Metal și a reușit să demonstreze că imprimarea 3D își are locul în paradigma de Smart Factory și Industry 4.0. Additive manufacturing este deja o tehnologie matură și un „must have” pentru orice companie care își propune să utilizeze prototiparea rapidă.
Se poate spune că, în prezent, majoritatea companiilor angrenate în producție, în zona de automotive, automatizări sau aerospace sunt dotate cu echipamente de imprimare 3D. Cu toate acestea, se poate ridica următoarea întrebare – este tehnologia de imprimare 3D existentă în aceste companii în aliniament cu ceea ce înseamă Industry 4.0? Răspunsul este nu în cele mai multe dintre cazuri. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia de imprimare 3D este de cele mai multe ori învechită sau este utilizată marginal. Vizitatorii târgului au putut vedea la standul companiei noastre, cum compania Ultimaker a reușit să pună la punct un sistem de imprimare 3D care se înscrie perfect în definiția Smart Factory și Industry 4.0. Soluția Ultimaker propune un sistem de imprimare 3D care integrează imprimantele 3D Ultimaker cu slicerul Cura.
Cei de la Ultimaker, de aproximativ un an, oferă posibilitatea utilizatorului să folosească sute de profile de materiale – third party în urma alianței pe care a realizat-o cu principalii producători de filamente din lume. Acum, un utilizator Ultimaker poate să aleagă din Cura, accesând Marketplace-ul, dintre sute de profile de filamente, lucru care face ca timpul de setare a unui G-code să se reducă semnificativ. Vizitatorii standului 3D DOT au aflat că acum imprimarea 3D cu Ultimaker se poate face din Cloud. Nu mai contează unde ești. Dacă imprimanta Ultimaker este conectată la internet, ea poate fi accesată de oriunde, astfel designerul poate să printeze și să își monitorizeze printul de oriunde.
Print 24/7. Aceasta a fost una dintre sintagmele folosite atunci când vizitatorii au întrebat de Ultimaker S5 Pro Bundle. Noul sistem Pro Bundle îl ajută pe utilizator să înmagazineze în imprimantă până la 6 role de filament, pe care imprimanta Ultimaker S5 știe să le încarce singură și să le schimbe în funcție cum sunt făcute setările pentru print.
3D DOT a arătat la Demo Metal că sunt companii precum Ultimaker care au transformat procesul de printare 3D într-unul automotizat, remote, plug and play și sigur. Acest sistem se înscrie perfect în definiția conceptului de Smart Factory și Industry 4.0.
Faptul că am reușit să aratăm atât de bine integrarea imprimării 3D în paradigma Smart Factory, ne-a adus și un mic premiu din partea publicului care a considerat că imprimarea 3D este una dintre cele mai relevante aplicații în industrie în acest moment.
Totul se bazează pe efortul de echipă.