Text de Alexandru Dobre
Anul 2020 a fost unul plin de efervescență în zona de Additive Manufacturing sau a imprimării 3D. În contextul noului virus COVID-19 lumea din diverse industrii, dar și consumatorii, au observat că este un avantaj dacă nu depind de terți producători și distribuitori. Cei care au avut disponibile diverse echipamente cu care au putut produce in-house cele necesare au simțit avantajul acestora în situația de criză din anul 2020.
Joseph Prusa, fondatorul renumitei companii de imprimante 3D Prusa din Cehia a arătat cum toți cei care dețin o imprimantă 3D pot printa viziere, iar Christian Fracassi, fondatorul companiei Isinnova din Italia a dovedit că se pot obține soluții imediate care salvează vieți când a produs cu ajutorul imprimantelor 3D faimoasele valve pentru ventilatoarele cu oxigen care țineau în viață pacienții infectați cu virusul COVID – 19. În cadrul acestui context tot mai mulți consumatori și companii au achiziționat imprimante 3D poziționate în zona de entry level, dar și în gama de imprimante 3D profesionale.
Compania Ultimaker, una dintre companiile de referință din industria de Additive Manufacturing a adresat nevoia celor care doresc o imprimantă 3D performantă în categoria entry level, lansând la nivel global, în luna noiembrie imprimanta Ultimaker 2+ Connect. În România, aceasta a fost lansată LIVE în cadrul evenimentului Demo Metal Virtual de către compania 3D DOT.
Ultimaker 2+ Connect adresează perfect nevoile celor care caută o imprimantă 3D pentru zona de entry level cu un singur extrudor și care poate printa produse de înaltă calitate. Ultimaker 2+ Connect este foarte potrivită și pentru companiile care își doresc o imprimantă cu care să producă prototipuri și obiecte unicat sau care doresc să facă producție de serie limitată la viteză ridicată.
Această imprimantă se încadrează foarte bine în sistemul Ultimaker Industry 4.0 alături de celelalte soluții – Ultimaker S3, Ultimaker S5 și Ultimaker S5 Pro Bundle. Acest sistem permite utilizarea imprimantelor Ultimaker prin cloud și accesarea acestora remote într-un cadru sigur, lucru care poate permite unei companii să facă imprimantele disponibile mai multor utilizatori și să le acceseze în sistem de farm.
Sistemul Ultimaker are integrat softul/slicerul Cura care permite utilizatorului să printeze foarte ușor obiectele dorite plecând de la setări minime pentru începători și avansate pentru cei cu mai multă experiență. Ultimaker oferă și multă flexibilitate în ceea ce privește alegerea materialelor pentru printare 3D. În cadrul slicerului Cura s-a creat o zonă numită Marketplace care permite utilizatorului să aleagă si să descarce profile pentru o gamă foarte variată de materiale de la producători de renume la nivel global care sunt compatibile cu imprimantele Ultimaker inclusiv cu imprimanta Ultimaker 2+ Connect.
Cei de la Ultimaker oferă utilizatorilor care doresc să aducă un plus de siguranță procesului de imprimare 3D atât un capac/dome cu filtru HEPA cât și o ușă pentru Ultimaker 2+ Connect. Aceste accesorii permit utilizarea imprimantei pentru birou sau în școli. Dotarea imprimantei cu capacul cu filtru, care funcționează într-un sistem cu ușa, îi feresc pe cei care operează cu ea de particule de filament ultra-fine rezultate în urma extrudării acestuia și să reducă la minim zgomotul generat în timpul printării. Totodată aceste accesorii îi feresc pe cei care sunt noi în domeniul imprimării 3D, pe elevi sau pe studenți de părțile în mișcare ale imprimantei sau de cele încinse (duza și patul de printare). Ușa și capacul cu filtru devin foarte utile și în situațiile în carte trebuie să se printeze cu filamente sensibile la temperatura ambientală de printrare cum ar fi ABS, Nylon și TPU.
Lansarea imprimantei Ultimaker 2+ Connect în România aduce un plus în dinamica autohtonă a imprimării 3D. Feedbackul instant s-a legat de preț care poziționează imprimanta în zona de high end a imprimantelor cu un singur cap de printare. Totodată, noua imprimantă a fost comparată cu vechea imprimanta Ultimaker 2+ care putem spune că face parte din Hall of Fame al imprimarii 3D datorită fiabilității acesteia și a raportului bun de calitate vs preț.
Ultimaker 2+ Connect continuă să se muleze pe simplitatea si eficiența vechiului model însă vine și cu toate avantajele unei imprimante 3D care se încadrează în standardul Industry 4.0. Compartativ cu alți producatori, Ultimaker a dovedit în timp că strategia sa de a se concentra foarte mult pe dezvoltarea de soft (CURA) cât și de noi versiuni de firmware pentru imprimantele sale este una câștigătoare atât pentru producător cât și pentru clinții săi. Această strategie asigură o imbunătățire constantă a imprimantelor sale și le asigura un ciclu de viață ridicat. Compania 3D DOT este reprezentant oficial al Ultimaker în Romania și va poate oferi mult mai multe detalii despre imprimanta Ultimaker 2+ Connect.
Urmăriți aici prezentarea video făcută de Alexandru Dobre, mentor în imprimare 3D și managing director la 3D DOT: https://youtu.be/FUFEEN0bp90