Multi oameni au auzit povesti despre 3D printing, insa mai sunt cateva lucruri interesante despre acest domeniu pe care poate nu le stiai. Asa ca, lasa-ne pe noi sa iti prezentam 5 lucruri de baza despre 3D printing/ imprimarea 3D pe care nu le stiai!
1 Imprimarea 3D a inceput in anii ‘80
Exact, imprimarea 3D este mai veche decat te gandeai. In 1984, Chuck Hull, a inventat un proces numit “ stereolitografie” care foloseste raze UV sa solidifice photopolymer-ul care creeaza obiecte 3D, strat dupa strat.
2 Imprimantele 3D sunt foarte apropiate de imprimantele obisnuite
In ciuda faptului ca imprimantele 3D par a fi foarte diferite de cele 2D ele au cateva lucruri in comun. Imprimanta 3D se inscrie in industria de additive manufacturing. Acest lucru inseamna ca o imprimanta 3D adauga material pe straturi pentru a construi obiecte tridimensionale. O imprimante 2D foloseste acelasi principiu, depune cerneala pe un strat de hartie. Principiile de depunere a materiei prime intre cele doua tehnologii sunt asemanatoare in schimb imprimarea 3D foloseste o gama de materiale complet diferita fata de cerneala utilizata in imprimarea 2D.
3 NASA foloseste imprimarea 3D in spatiu
Imprimantele 3D sunt foarte versatile si ele sunt folosite atat pentru hobby cat si pentru a imprima lucruri la scoala sau birou, dar si in spatiu. NASA a trimis o imprimanta 3D la Statia Spatiala Internationala pentru a ajuta echipajul sau sa construiasca piese de schimb la nevoie. Dupa cateva incidente tragice (cum ar fi Apollo 13 in 1970), cei de la NASA si-au dat seama ca avand o imprimanta 3D in statia spatiala, se pot rezolva probleme critice foarte eficient cu ajutorul imprimarii 3D, cum ar fi printarea unei piese defecte sau chiar modificarea si imbunatatirea unor echipamente.
4 Imprimarea 3D revolutioneaza parti ale medicinei
De la diferite parti ale corpului la intregul schelet, imprimantele 3D sunt folosite pentru a imbunatati viata oamenilor in multe feluri. Lumea medicinei a inceput sa adopte tehnologia de 3D printing. In prezent imprimarea 3D este poate cea mai eficienta si functionala metoda de a realiza proteze pentru picioare, brate si alte parti ale corpului. Cu ajutorul imprimantelor 3D protezele sunt realizate mult mai precis si rapid comparativ cu alte metode traditionale. De asemenea, inlocuirea maxilarului si a soldurilor cu ajutorul imprimantelor 3D sunt alte exemple care arata plusurile imprimarii 3D in medicina.
5 Puteti imprima 3D o masina, dar si o casa
Vremurile moderne sunt fantastice pentru ca acum puteti tipari literalmente o masina sau chiar o casa adevarata. In filmul James Bond, Skyfall, Aston Martin DB5 fost masina folosita de agentul 007. Modelul folosit a fost de fapt creat cu o imprimanta 3D.
Tinand seama de varietatea aplicabilitatii imprimarii 3D in industrie, cercetatorii au dezvoltat materiale pentru imprimarea 3D care sunt foarte rezistente si care ar putea fi folosite chiar in domeniul constructiilor.